Baton Rouge International School

The Baton Rouge International School concept is a multi-use educational facility containing a gymnasium, permanent stage, eight classrooms and an administrative suite. Situated on an 18-acre site, the building anchors a new campus design and master plan integrating fragments of an incongruous suburban water management strategy into a holistic expression of the site’s hydrological structure. The new building creates a “front door” to the school’s campus, framing a major pedestrian thoroughfare, and providing a flexible framework of spaces for a growing institution.

A series of translucent stacked frames create large, open spans ideal for flexible configuration, transforming the building into an ephemeral collection of “zones.” Flexible systems will allow the school to reorganize the building at any time, creating spaces currently outside the school’s means, including a 750 person theater, a 2,500 sf art gallery, a generous public foyer and several 900 sf art rooms. As the campus continues to evolve, so too will this first building.

The campus incorporates a network of pedestrian thoroughfares with a public promenade, which begin with an elevated boardwalk of wooden slats crossing a shallow stream bed at the building’s eastern edge. The boardwalk expands to an elevated pavilion that is continually activated throughout the day by campus activity. Ultimately, this glowing volume will become the central figure in an emerging campus.

Location
Baton Rouge, Louisiana

Date
2012

Size
19,500 SF

Project Team
Trey Trahan, Brad McWhirter, Erik Herrmann, David Merlin, Sean David, Judson Terry, Mark Hash, Blake Fisher, Ben Rath, Michael McCune

Collaborators
Reed Hilderbrand

Awards
AIA Louisiana, Honor Award 2009

Tags
Academic , Responsibility

The building is organized as an aggregate, rather than a compartmentalized box. Translucent volumes terrace to the public entry, with the central gymnasium figure embedded deep in the composition. A series of translucent stacked frames create large, open spans ideal for flexible configuration, transforming the building into an ephemeral collection of zones.

next project

Owensboro-Daviess County Convention Center

BROWSER UPGRADE RECOMMENDED

Our website has detected that you are using a browser that will prevent you from accessing certain features. An upgrade is recommended to experience the full features of the Trahan Architects website. Use the links below to upgrade your exisiting browser.