Magazine Street Residence

Located within the Picayune Place historic neighborhood of New Orleans’ Central Business District, the Magazine Street Residence is a contemporary intervention situated on a vacant site in the heart of the city. At the front of the site, the majority of the original 1854 facade still stands as the only remnant of a fire which occurred over 20 years ago. The facade maintains the texture and scale of the historic “Banker’s Row” stretch of Magazine Street.

The design of the residence is centered on creating a place of quiet contemplation and repose in a city filled with excess and revelry. The house itself is a simple parti of a cast-in-place concrete box which is spaced back from a monumental weathered steel sculpture wall. The large steel panels form the backdrop for the interior of the house informing the relationship between inside and out, natural light and shadow. The material palette is limited to museum-quality concrete, glass and steel which enhances the quality of natural light reflected into the house.

The design references and aligns with the historic datums of the original site. The new steel panels align with the original four-story 60’ building height, the top of the new building aligns with the remnant facade on Magazine Street, and the building’s plan aligns with and is mirrored about the original subdivision of the site.

Location
New Orleans, Louisiana

Status
Ongoing

Size
5,540 SF

Project Team
Trey Trahan, Brad McWhirter, Conner Bryan, Shelby Downs

Collaborators
Reed Hilderbrand, ARUP, Integral Group, Michael Ludvik Consulting Engineers, Fisher Marantz Stone, Reg Hough Associates, Masonry Solutions International, Morphy Makofsky, RWDI Consulting Engineers, Lourie Consultants, Intertek-PSI

Tags
Featured , Residential , Materiality , Atmosphere
Masonry Restoration

The first phase of the Magazine Street Residence project was comprised of restoring the historic masonry on site through a detailed, multi-step process. First, a series of stainless steel helical ties were installed in an approximate 18″ x 18″ diagonal grid in all existing walls. Then, a compatible fill material was injected into each wall filling all voids and cracks in order to create a monolithic, structurally stabilized wall. Next, selective tuck pointing and brick repair was done and all graffiti paint was removed. Finally, a rising damp course was installed in order to finish work on the walls. This process will stop the erosion and deterioration process and thusly restore the walls to their original structural integrity for many years to come.

Read more about Responsibility, Materiality

The residence is set back from the front and rear property lines to create landscaped courtyards which minimize the visual impact of the building from the street and preserve the experience of the historic streetscape.

next project

Louisiana State Museum and Sports Hall of Fame

BROWSER UPGRADE RECOMMENDED

Our website has detected that you are using a browser that will prevent you from accessing certain features. An upgrade is recommended to experience the full features of the Trahan Architects website. Use the links below to upgrade your exisiting browser.