New England Mixed-Use Development

The urban mixed-use development project is conceived as part of a larger master plan in the downtown area of a New England metropolis. The building will have multiple front doors and important connections across major arterials. The building is anticipated to have one level of retail at the ground floor with a retail-lined public passageway running east-west through the building. Levels two and three will house a performing arts venue with lobby space on the ground floor, and commercial offices above. The performing arts venue will be used by local arts institutions and will provide a new space for performances to be enjoyed by both tourists and locals.

Location
New England, U.S.

Status
Ongoing

Size
707,000 SF

Project Team
Trey Trahan, Leigh Breslau, Robbie Eleazer, Ana Durão, Jarri Hasnain, Shelby Downs, Tony Schonhardt, Ryan Barnette, Conner Bryan, Nathan Petty

Collaborators
Bloom Images, ARUP

Awards
2020 Architect’s Newspaper Best of Design Awards, Honorable Mention, Unbuilt Commercial
2020 AIA New Orleans, Honor Award
2020 AIA Louisiana, Merit Award

Tags
Mixed-Use , Featured , Performing Arts , Materiality

The project is organized around a central carved void – at ground floor the passage locates all of the lobby spaces within a sheltered, sculptural volume, starting at the second floor the carve defines the 3 performing arts venues, placing the largest venue on one half of the divide and the 2 smaller spaces on the other half, ascending from levels 4-16 all of the core elements for the prime offices spaces fall within the cleavage, and finally from levels 17-20 the form pulls apart to create several ultra exclusive office plates.

How does an idea translate into material form? Materiality gives a building character — it imbues it with weight and texture, and determines how it will age and patina. Our choice of materials creates a tangible map of the thought and process that goes into our designs.

-Trey Trahan, FAIA

The project’s façade incorporates extensive granite cladding elements. The split face granite fins provide solar shading while the primarily solid granite base is carved to reveal active retail areas. Sourced from Fletcher Granite, one of the last quarries operating in the North East – the Chelmsford Grey Granite roots the building in its context. By resisting the status quo of all glass office blocks, the use of solid granite materiality allows the project to negotiate between the historic neighborhood comprised of heavy masonry factory buildings and the new high tech master plan beyond.

next project

Ochsner Center for Innovation

BROWSER UPGRADE RECOMMENDED

Our website has detected that you are using a browser that will prevent you from accessing certain features. An upgrade is recommended to experience the full features of the Trahan Architects website. Use the links below to upgrade your exisiting browser.